Kezdőlap arrow Kezdőlap arrow Ez ökölvívás, és nem utcai harc, gyerekek!
Ez ökölvívás, és nem utcai harc, gyerekek! Nyomtatás E-mail
Írta: Kopi   
2019. január 11.
Image
Image
}A DVSC bokszedzéseket legrégebb óta irányító Tivadar Lajossal beszélgettünk, többek között  gyerekek felkészítéséről ezekben a mai nehéz időkben. A debreceni gyakorlásokkal foglalkozó régi motoros közismert remek pedagógiai érzékéről és arról, hogy aki nála megtanulja az alapokat, nem feledi sosem. Lajos bá az az edző, aki nem beleveri a srácokba, csajokba az ökölvívás alapvető, nélkülözhetetlen elemeit, hanem bemutatja és megtanítja nekik.


1. A DVSC számtalan korszakon ment már keresztül. Most maga az ökölvívás is nehéz helyzetben van Magyarországon. Így a klubok is. Ám a DVSC igyekszik talpon maradni. 2019 januárjától ebben az új rendszerben milyen feladataid lesznek, Lajos bá?

TIVADAR LAJOS:
. Ebben a nehéz helyzetben is dolgozni kell, hiszen a mi feladatunk a gyerekek felkészítése! A többi meg majd kialakul. Ugyanúgy készülünk, mint máskor, én hétfőn, szerdán és pénteken tartok edzést 17.00 órától Debrecenben. Minden korcsoporttal foglalkozom, hiszen.sajnos a létszám jelenleg változó. Először a gyerekeknek az ökölvívás alapjait mondom el. Mivel ez egy küzdősport, és vissza is ütnek, lélektanilag is fel kell  készíteni a srácokat erre (meg a csajokat)! Emellett minden esetben elmondom, hogy amit itt tanulnak, azt nem gyakorolhatják otthon, az iskolában, és az utcán!

{mosimage2. A kezdőknél mit tartasz a legfontosabbnak az első gyakorlások alkalmával, hogy még inkább kedvet kapjanak a bokszhoz?

TIVADAR LAJOS:
- Minden esetben elmondom, ez a legjobban szabályozott küzdősport!! Az edzések során minden testrész, izomcsoport meg van mozgatva. Ehhez jön még, hogy pszichikailag is rendben kell lenni. Nagyon fontos a jó reflex, a gyorsaság, de a bátorság szintén nagyon fontos. A tapasztalatom az, ha egy gyerek kizárólag szülői ösztönzésre kezd el bokszolni, kevésbé kitartó, nem nagy kedvvel jár edzésre, ímmel-ámmal végzi el a munkáját! Fontos, hogy ő maga is akarja az edzéseket, s érezze a jelentőségüket. Ezt pedig mi edzők alakíthatjuk ki bennük.

3. Sok sportág van, amelyek közül választhat egy gyerek. Nyilván kinek mi tetszik, miben érzi ügyesnek magát, esetleg szülői sugallatra köt ki itt vagy ott. Te, ha az ökölvívás mellett lobbiznál, mit emelnél ki, ami ennek a kemény, de becsületes sportágnak a sava-borsa, illetve amiért érdemes kipróbálni?

TIVADAR LAJOS:
- Nagyon sok egyéb sport, szórakozás, szakkör, stb. van ami kevesebb munkával, szenvedéssel jár, és inkább odamennek a gyerekek. Aki viszont belekóstolt a siker, a győzelem ízébe, nagy valószínűséggel megmarad az ökölvívás mellett! 

Az ökölvívás egy sokszor rosszul megítélt sportág, ám a tisztasága (a ringen belül) kétségtelen, illetve magukon az edzéseken is, amikor nagy munkával végül elérjük céljainkat. Lehet az akár csak egy kis mozgáskoordináció fejlesztés vagy a versenyszerű eredmények elérése. A boksz szellemisége kipróbálva ismerhető meg, várunk minden érdeklődőt, hogy kóstoljon bele!

EDZŐINK ELÉRHETŐSÉGE IDE KATTINTVA! 

Hajrá, DVSC! Hajrá, ökölvívás!
 
© 2007 dvscboxing.hu
E-mail: szerkesztoseg@dvscboxing.hu
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.
Joomla Templates and Joomla Web Sites