Kezdőlap arrow Kezdőlap arrow Ökölvívás régen és most
Ökölvívás régen és most Nyomtatás E-mail
Írta: ember   
2019. január 14.
Image
Image
Az ökölvívást közelebb hozni a kívülállókhoz, sőt, azokhoz is, akik művelik, érdekes feladat lehet. Érdemes nemcsak művelni, de tudni arról is, hogy honnan ered, illetve milyen volt régen a boksz.

Több részes sorozatunkat, amely a boksz ókori történelmével foglalkozik, majd haladunk a jelenkor felé, pár érdekességgel kezdjük, könnyen emészthető formában.

Jó olvasást, skacok!Mint sok más dolog úgy az ökölvívás is az ókorra nyúlik vissza, ahol több ezer évvel ezelőtt már használták az öklüket az emberek a közelharcban.

Érdekes dolog, hogy a világ talán a görögök által ismerte meg leginkább a bunyót, hiszen az ókori görög olimpiákon is már szerepelt a műsorban, de vélhetően nem ők voltak az elsők.

A feljegyzések és egyes korabeli képek szerint időszámításunk előtt (kr. e.) 5 ezer körül Etiópiában már létezett az ökölvívás. Mellettük, utánuk Egyiptomban, illetve a Közel-Keleten, Mezopotámiában is létezett a mai sport őse.

Image
Eleinte persze nem is sportról volt szó, hanem a katonai kiképzés egyik eleméről. Amikor a katona elveszítette a fegyverét a csatában, szükség volt rá, hogy puszta kézzel, ököllel is meg tudja védeni magát. Erre találtak ki egy rendszert, amit azután tanítottak is egyes kultúrákban.

görögökhöz visszatérve, a versenyszerű, vagyis a sport jellegű ökölvívás már talán hozzájuk köthető, nagyjából kr. e. ezer körül (tehát az időszámításunk előtti első évezredben) szerveztek sportot belőle, amely folyamatosan fejlődött, változott. Egy kis érdekesség: az első "bokszkesztyűk" nem olyanok voltak mint ma, hanem a mostani bandázshoz hasonló bőrcsíkok, amelyeket feltekertek a kézfejre, valamelyest védve azt.

A másik nagyon érdekes tény az ókori görögök idejéből, hogy az akkori emberek két szempontból is fontosnak tartották az ökölvívás hétköznapi gyakorlását, mégpedig azért, mert:

ÉBREN TARTOTTA a KATONÁKBAN A HARCKÉSZSÉGET és az EDZETTSÉGET

illetve mert

A SZÉP TEST ESZMÉNYE is fontos volt számukra.

Ma ezt úgy hívnánk, hogy "ép testben ép lélek", vagyis a testi edzettség és a lelkünk tisztasága bizony összeköthető dolgok. A görögök úgy tartották, hogy akinek szép, kidolgozott teste van, az bizonyára erkölcsös és tiszta lelkű is. Ezzel ma már vélhetően sokan vitatkoznának, de a régi korok emberei sok mindent másképp láttak, gondoltak.

Mindenesetre ami a testet illeti, mivel az ökölvívás az egyik olyan sportággá vált mára, amely az egyik legtöbb izmot megmozgató tevékenység, aki rendszeresen műveli, akár csak edzés szintjén is (hiszen nem lesz mindenkiből versenyző), az elérheti, hogy izmos, egészséges, szép teste legyen, emellett az ebbe fektetett energia letisztítja gondolatainkat is, hiszen a rendszeres sportolás által megtanulunk sok olyan dolgot (koncentráció, önfegyelem, kitartás, bátor fellépés stb.), amelyet otthon a fotelben ülve és chipset majszolva nem tanulnánk meg.

Folyt. köv.

by Koppányi
 
© 2007 dvscboxing.hu
E-mail: szerkesztoseg@dvscboxing.hu
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.
Joomla Templates and Joomla Web Sites