Kezdőlap arrow Hírek arrow Ökölvívás régen és most II. rész
Ökölvívás régen és most II. rész Nyomtatás E-mail
Írta: ember   
2019. február 01.
Image
Image
Az ökölvívással foglalkozó történelmi hátratekintésünk második írását olvashatjátok. Az előzőt IDE KATTINTVA  találjátok meg.

Legutóbb az ókori görögök "szép test eszményével" és a rendszeres sportolás előnyeinek taglalásával fejeztük be írásunkat, most folytassuk az ókori olimpiák érdekességeivel!

S ne feledjük azt se, hogy 2019. február 2-án 12.00 órától, HOLNAP, Hajdúhadházon POFONPARTI!!!

Legelőször időszámításunk előtt (Kr. e.) 688-ban szerepelt az ókori olimpia műsorán az ökölvívás. Vagyis mondhatjuk, hogy mintegy 2700 éve ötkarikás sport a bunyó... Ez azért már elég nagy múlt, egyúttal rámutat arra is, hogy napjaink nehézségeit muszáj lenne áthidalni, hiszen egy ősi sportágról van szó, amelynek a jövőjét mi alakíthatjuk most.

No, de visszatérve az ókori olimpiákra, ONOMASTOS volt a neve az első feljegyzett bajnoknak, s hozzá kötik azt is, hogy az első ökölvívó szabályokat megalkotta, amelyek bizony elég egyértelműek és egyszerűek voltak. 

Image
ÓKORI SZABÁLYOK:
- tilos volt a fogás,
- a nemi szerv tájára mért ütés (tehát a mai mélyütés szabály már akkor is érvényben volt),
- a kézre tekert bőrszíjak többszörös megerősítése is tilos volt.

Utóbbi gyakorlatilag azt jelenti, hogy magyarán az ókori bokszkesztyű (a kézre tekert bőrszíjak töltötték be ezt a szerepet) egyforma kellett legyen mindenkinél. Ha többszörösen tekerték volna körbe a szíjakat, akkor erősebb, tartósabb lett volna az, így jogtalan előnyhöz juttatta volna a versenyzőt. Tehát kijelenthetjük, hogy ez is hasonló volt ahhoz a mai szabályhoz, ami kimondja, hogy a két bunyósnak egyforma kesztyűben kell megvívnia egymással.

Ugyanakkor amit tanulhatunk ókori őseinktől, az például az, hogy a nagy mérkőzések előtt elvonultak, és nem csak a testüket edzették és készítették fel a csatára, de az elméjüket is!!!

Egy erre épített épületben, a GÜMNASZIÓNBAN gyakorolhattak (mint manapság a gym, edzőterem... ez látható a bal oldali képen) és gondolkodhattak el a sport és az élet egységén, magyarán filozofálhattak. Ám volt ott a mai profi edzőközpontokhoz hasonlóan futófolyosóizzasztó kamra (szauna) is. Így az ókori olimpiai versenyzőknek megadták a lehetőséget arra, hogy tökéletesen felkészülhessenek a viadalra.

Magán a versenyen felnőttek (ANDRESZ) és ifjúságiak (PAIDESZ) bokszoltak, tehát két korcsoport volt - míg ma ugyebár serdülő, junior, ifi és felnőtt van, ha a fiataltól felfelé megyünk, de felkészülési versenyeken gyerek korosztály is van (a legfiatalabbak).

Folyt. köv.

by Koppányi
 
© 2007 dvscboxing.hu
E-mail: szerkesztoseg@dvscboxing.hu
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.
Joomla Templates and Joomla Web Sites