Kezdőlap arrow Kezdőlap arrow Ökölvívás régen és most III. rész
Ökölvívás régen és most III. rész Nyomtatás E-mail
Írta: ember   
2019. március 16.
Image
Image
Az első két rész során az ökölvívás történelmében eljutottunk odáig, hogy az olimpikon bokszolók a GÜMNASZIÓNBAN gyakorolhattak, edzhettek annak idején... 

3. rész
...Versenybírák már az ókorban is felügyelték a meccseket, sőt, már azok előtt a gyakorlás során figyelték az edzést végzőket, s ha valakit nem tartottak alkalmasnak a bokszra egyszerűen kiküldték őket. Vagyis teljesen olyan volt ez is, mint manapság, amikor ugye orvosi vizsgálat és mérlegelés során kiszűrik, ha valaki nem felel meg a szabályoknak.Érdekesség, hogy a versenyek előtt az ökölvívók esküt tettek, hiszen nem bunyózhatott az, aki 1. vérrokont ölt korábban, 2. káromolta az isteneket, illetve 3. aki nem volt görög polgár. 

A mai sorsolás is megvolt a görögöknél: egy cserépre írtak fel betűket, mindet kétszer, majd összetörték azt, s akik azonos betűt húztak azok kerültek egy párba. A testet olajjal kenték be, ennek kettős funkciója volt: egyfelől védett a meghűléstől, másfelől állítólag csökkentette a kapott ütések erejét. 

Ugyanakkor nem voltak súlycsoportok, kialakított ring és menetidő sem! 

Vagyis a párharc során lehetett akár szaladgálni is, és bizony nagy súlykülönbségű emberek is összekerülhettek akár. A meccs pedig addig tartott, amíg valaki fel nem adta vagy képtelen volt lábon maradni. A spártai származásúakat például ezért nem is engedték indulni, hiszen őket úgy nevelték, hogy sosem adhatnak fel egy harcot. 

Amikor hasonló erejű, tudású ökölvívók csatáztak, olykor igen hosszú ideig tartott a küzdelem. Ekkor az úgynevezett KLIMAX során döntöttek a győztesről. Vagyis egymással szemben állva kellett elviselniük felváltva egymás ütéseit, védekezés nélkül. Egyszer ez ütött, aztán az, és így tovább. Ez olykor embertelen végkifejlethez vezetett, olyan esetet is feljegyeztek, amikor belehalt valaki abba, ha veszített, mert olyan ütést kapott. Vagyis az ökölvívó sport mai eszményének nem felelne meg, de az ókorban megengedték ezt a befejezést is.

Legközelebb (a IV. részben) azzal folytatjuk, hogy milyen díjakat kaptak a győztesek az ókorban, és más érdekességekkel.

Az I. részt IDE  kattintva, a II. részt IDE  kattintva olvashatjátok el.
 
© 2007 dvscboxing.hu
E-mail: szerkesztoseg@dvscboxing.hu
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.
Joomla Templates and Joomla Web Sites